top of page

est. 2011

vento yatçılık
  • Engin Mardin

1/9 Tekne alırken doğan sörvey ihtiyacı

İkinci el tekne almak istiyorsunuz, ayırmak istediğiniz bütçe belli, internette pazar yerlerini açtınız ve belirlediğiniz kriterlere göre arama yapıyorsunuz, karşınıza bir liste döküldü. Sağlanan fotoğraf, video, envanter ışığında genelden sonuca doğru istediğinize yaklaşıyorsunuz, belli teknelere randevular alınıyor, marinalar dolaşılıyor, tekneler görülüyor ve nihayetinde bir tekne sizin belirlediğiniz bütün kriterleri sağlıyor, ve bir tekneyi beğeniyorsunuz.

Devir teslim, para işleri ile ilgili de her şey yolunda.

Tekneden ayrılıyorsunuz, tam mutlu olmanız gerekirken, aklınıza defedemediğiniz bir sürü soru geliyor;

Gövde, güverte sağlam mı? Çarmık güverte bağlantısında gördüğüm jelkot çatlakları ne ölçüde bir problem? Tellerde korozyon var gibi? Tekneye sonradan tik güverte monte edilmiş acaba altındaki fiber yapısı ne durumda? Salmadan kaynaklı gövdede hasar ve tamir var mı? Gizlenmiş bir kusur mevcut mu? Su altı vanaları en son ne zaman değişti, bu maliyeti kısa sürede hesabıma katmalı mıyım? Transmisyon sisteminde sıkıntı var mı? Elektroniklerin hepsi çalışıyor mu? Makine? Pis su tesisatı en son ne zaman değişti? Arma ne durumda? Can Salı bakımları yapılmış mı? Bekleyen masraf tutarı ne olacak? Geçmişe dönük yapılan işlerin listesine faturaları ile beraber ulaşmak mümkün mü?

Tekne sağlam ve güvenli mi?

Konuyu dağıtmamak ve amacından saptırmamak adına soruları genişletmiyorum zira bu yazının amacı 2. el veya sıfır tekne alırken meydana gelen sörvey ihtiyacı sonrasında bu hizmeti kullanacakların bilmesi gereken temel konuları ele almaktır.


83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page