top of page

est. 2011

vento yatçılık
  • Engin Mardin

Jeanneau 51



Genel Özellikler

İlk inşa 2015

Sloop

Kesirli arma

Tam Boy: 15,38 m

En: 4,70 m

Yelken Alanı: 110,65 m2

Ağırlık: 14,4 T

Menşei & Dizaynırı : Jeanneau Fransa &Briand Yacht Design




İnşa ve kullanım


İlk üretimi 2015 yılında başlayan Jeanneau 51'in gövdesi el yatırması tekniği (hand-laid) ile inşa edilmiş, dış kabuk ise iki kat vinylester reçine ile bitirilmiş. FRP (fiber reinforced plastic, halk diline fiber tekne ) yapının su emme kabiliyetini günümüz itibari ile minimize eden reçine vinylerster reçinedir bu da her fiberglas teknenin ileriki yıllarda ozmoz geliştirme şansını minimize eden son teknolojidir (kabaca epoksi reçine ve ondan önce polyester reçineye göre). Öyle ki son yıllarda seri üretim marka ve modellerde vinylester reçine ekstra ücret ile satın alınan bir opsiyon olarak sunulmuştu, Jeanneau 51’de ise bu güvence standart pakette sunulmuş.


Gövde ve güverte arası güçlendirme elemanları, yapısal kafesler, bölme ve perdeler (bulkheads) kimyasal yöntem ile (polyurethane adhesives) ile birleştirilmiş. Duş kabini, güverte ambarları gibi bölmeler ayrı ayrı lamine edilip gövdeye kimyasal ve mekanik yöntem ile monte edilmeden önce 5 akslı cnc robotik tekneoloji ile mükemmel uyacak biçimde kesilerek birleştirilmiş.

Bu inşa Jeanneau’nun belli modellerde günümüzde rutin kullandığı bir yöntemdir.


Kor (corred, genellikle balsa ağacı kullanılarak güçlendirilen orta katman) güverte ise Jeanneau’nun tescilli inşa yöntemi olan “Prisma Process” ile üretilmiş bu sayede yapının sağlamlık ve kalitesinin teminatı olan altın oran cam elyafı ve reçine rasyosu elde edilirken mükemmel parlaklıkta bir bitiriş sunmuş.


Kano formunda gövde, dikey inen baş bodoslama ve çeneli bir kıç ayna sırayla yelken alanını arttırırken, teknenin hidrodinamik seyir performansını da optimize ediyor.


Güverte üstü donanımında ise kendinden tramolalı cenovası, Facnor furler (sarma) sistemi, Z.diffusion alüminyum direk, Harken vinçler ve Spinlock stoperlerin konumlandırılması az sayıda mürettebat ile rahat ve verimli bir yelken deneyimi sunuyor.

L şeklinde epoksi ile enkapsüle edilmiş döküm demir salma, tek büyük dümen palası ve çift dümen mahalli yelken seyrinde kontrolü elinizde tutmanızı sağlıyor.



Konfor ve Konaklama


Kumanda ile açılır kapanır yüzme platformu ve katlanır koltukları, teknenin ambiyansını seyir modundan keyif moduna zahmetsizce geçirirken, havuzluk kullanım alanını neredeyse iki katına çıkartıyor.


Jeanneau 53 ve 52’e göre serpinti körüğünün (spray hood) altına ve güverte merdiveninin iki tarafından ileri doğru uzanarak konumlanmış minderleri seyir sırasında konforlu bir dinlenme alanı sunuyor. Serpinti körüğü önünde ise geniş güneşlenme minderleri konumlandırmak mümkün.




Bordalara inen arma bağlantı noktaları (chainplates) ve cenova arabalarının konumlandırılması, baş tarafa erişimi, geniş yan yürüme yolları ile sağlayarak kolaylaştırıyor.

Jeanneau 51 iki veya üç kabin opsiyonu ile sunulmuştu, harita masası iskele tarafta, mutfak ise merdivenden iner inmez hemen sancak tarafta C şeklinde konumlandırılmış. Üç kabin versiyonunda iskele kıç omuzluktaki kabin sancağa nazaran daha geniş ve ferah dizayn edilmiş dolayısı ile sancak taraf dilenirse uzun geçişlerde depolama alanı gibi başka amaçlar için de kullanılabilinir. Baş kabin ise (kaptan kabini) yandan girişli çift kişilik geniş yatak, yüksek tavanlı aydınlık kabin ve müstakil banyo ile donatılmış.




Seyir

Sıkı orsa seyirde ve 15 knot rüzgâr hızında ortalama yarı yarıya bir yelken seyir hızı ile 7,5-8 knot’a ulaşan seyir performansı sunuyor.

Jeanneau 51 110 beygir makine opsiyonu ve standart 80 beygir S drive Yanmar ile sunuluyor. Geniş dümen palası, dümen palasına yakın pervane, baş manevra pervanesi ile dar alanlarda yüksek manevra kabiliyeti huzur veriyor.


Jeanneau 51, gezi tipi sınıfında (recreational craft) konfor ve performansı, giderek büyüyen tekne boyları arasında fayda maliyet muhasebesi çerçevesinde optimize etmiş bir tekne, öyle ki daha az tecrübe sahibi misafirlerinizle denizlerde dolaşma imkânı sunan herhalde en büyük tekne.



Engin Mardin | Yacht Broker & Surveyor AffilIIMS











111 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page