top of page

est. 2011

vento yatçılık
  • Engin Mardin

6/9 Fiber Yapı Sörveyi

Fiber yapı sörveyinde; çekiç testi, farklı ışık açılarında gözlem, ph testi, elektronik rutubet ölçümü ve termal kamera kullanılmaktadır. Sonuca varmak için, uygulanan testlerin beraberce değerlendirilmesi ve yapının tamamı karşılaştırmalı olarak ele alınmalıdır. Ayrıca; ortam sıcaklığı, yüzey derecesi, havadaki rutubet, çiy noktası, suda durma süresi, karada durma süresi gibi diğer çevresel değişkenlerin de ölçülmesi ve araştırılması nihai değerlendirmeyi nizami bir sonuca ulaştırabilmek için önemlidir.


"Bu resimde gördüğünüz yüksek ölçüm sığ ölçümdür, halbuki derinde düşük göstermektedir. Teknenin kalan fiber bölgelerinden alınan hiçbir sığ ölçüm alarm vermiyordu. Bu bölgede yapısal bozukluk var sonucuna bu kadar bilgi ile varmak doğru değildir. Burada olan ise, evvelden deniz suyunun birikmesi (şu an kuru) ve halihazırda oluşmuş jelkot çatlaklarından yüzeysel rutubet emilimi neticesinde yüksek rutubet ölçümü alınmasıdır. (20°C).Sörveyden önce su kaynağı müdahale ile kesilmişti. Takip edilmeli, bölge havalandırılmalı, ileride tekrar ölçüm alınmalı ve jelkot tamiri yapılmalıdır. "


Sonuç olarak satın alma öncesi yapılan, yukarıda saydığımız testler, yıkıcı olmayan testlerdir ve içini açıp göremediğimiz bir yapının sağlamlığını değerlendirmeye çalıştığımızdan ötürü olabildiği kadar çok ipucu toplamak önemlidir. Örnek vermek gerekirse betonarme binalarda yapılan karot testi yıkıcı test sayılır.

Bu madde de altını çizmeye çalıştığım konu, atadığınız sörveyörün sadece elektronik rutubet ölçüm cihazını bir bölgeye tutup (resimde gördüğünüz gibi) , yüksek seviye ölçüm almasının ardından, burada ozmos var sonucuna ulaşması halinde, bu tip bir yaklaşıma ve açıklamaya şüphe ile yaklaşmanızın akıllıca olacağını bilmeniz içindir.


Fiber yapıda rutubet konusu seviye seviye ele alınması gereken bir konudur, ozmotik kabarcığın veya fiber katmanları arasında delaminasyonun oluşması da epey ileri seviyede ve uzun zamanda ortaya çıkabilecek bir vakadır, bu kadar basit bir açıklamaya dayanarak almayı arzu ettiğiniz tekneden hızlıca vazgeçmemenizi önerirken, uzman birinden ikinci bir görüş almanızı da tavsiye ederim.


Fiber tekne de ozmos konusuna ihtiyatlı yaklaşılmalı derim.



Engin Mardin

Yacht Broker & Surveyor AffilIIMS



88 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page